Dla wielu osób miód Manuka jest czymś nowym, najprawdopodobniej czymś o czym słyszą pierwszy raz czytając ten tekst. Nie jest nadzwyczaj popularny, ponieważ nie kupimy go w każdym przydomowym sklepie. Można by powiedzieć o nim, że jest miodem klasy premium. Skąd się bierze jego wyjątkowość? Uważa się, że miody Manuka są najbardziej wartościowymi miodami na świecie co czyni je jednocześnie wyjątkowymi.
Skąd pochodzi i jak powstaje?
Miód Manuka pochodzi z Nowej Zelandii i Australii. To właśnie tam na czystych terenach rosną krzewy manuka z których pozyskuje się w/w miód. Jest to krzew, który jest zielony przez cały rok i dorasta do wysokości 5m. Manuka kwitnie na przełomie wiosny/lata i to właśnie w tym czasie wyrastają na niej niewielkie kwiaty w kolorze białym, różowym lub czerwonym. Właśnie dzięki tej roślinie możemy pozyskać ten nieoceniony produkt.
Jak smakuje?
Smak miodu Manuka możemy porównać do smaku miodu wrzosowego – jest lekko gorzki. Ponadto posiada intensywny kolor i charakterystyczny zapach który jest spowodowany metyloglioksalem w składzie.
Właściwości miodu Manuka
Miód Manuka ma wiele właściwości zdrowotnych. Niszczy drobnoustroje chorobotwórcze. Wykazuje bardzo specyficzne działanie przeciwdrobnoustrojowe, szczególnie w przypadku patogenów znajdujących się na skórze, błonach śluzowych, płytce nazębnej, ranach, a także przedmiotach używanych w codziennej praktyce klinicznej (cewniki żylne lub moczowodowe).
Badania potwierdziły korelację pomiędzy zawartością wspomnianego wyżej methylglyoxalu a antybakteryjnym działaniem manuka. Jest to również spowodowane obecnością drobnych białek i związków fenolowych.
Miód Manuka ma również właściwości przeciwwirusowe. Jest szczególnie skuteczny przeciwko wirusom powodującym ospę wietrzną i półpasiec. Badania in vitro potwierdziły również, że może hamować reprodukcję wirusa grypy. Ponadto wspomaga regenerację, wzmacnia odporność, chroni układ oddechowy (naukowcy szczególnie cenią go jako środek wspomagający zapalenie zatok), pokarmowy i krwionośny.
Zastosowania miodu Manuka
Miód nowozelandzki jest bardzo popularny wśród osób z chorobami przewodu pokarmowego. Jej stosowanie może między innymi hamować wzrost Helicobacter pylori i poprawiać jakość życia pacjentów z zespołem jelita drażliwego.
Miód Manuka ma również pozytywny wpływ na układ oddechowy. Może być stosowany jako składnik syropów na kaszel (suchych i wilgotnych) ze względu na swoje właściwości wykrztuśne, uspokajające i uspokajające. Nowozelandzki miód może być również przełomem w walce z rosnącą opornością na antybiotyki. Badania wykazały, że aktywne składniki Manuka działają synergistycznie z powszechnie stosowanymi antybiotykami (oksacylina, tetracyklina, imipenem).
Miód Manuka jest również popularny w kosmetyce, ponieważ wspomaga regenerację skóry, ogranicza powstawanie blizn i ma właściwości nawilżające. Jego działanie antybakteryjne jest bardzo ważne w przypadku leczenia trądziku, liszajów czy różnego rodzaju podrażnień. Co ważne, miód Manuka oddziałuje zarówno na skórę, jak i na włosy. Istotne są również jego właściwości antyoksydacyjne, przekładające się na spowolnienie procesu starzenia się skóry.