Czy wiesz, że kasza zawiera cenne składniki odżywcze niezbędne to prawidłowego funkcjonowania? Być może dla wielu osób walory smakowe nie są najwyższych lotów, natomiast zapewniamy że ten jeden mały minusik (dla niektórych) przykrywają wielkie plusy. Poza tym, że kasza jest źródłem białka i dostarcza naszemu organizmowi skrobi, błonnika, witamin głównie grupy B, magnezu, żelaza, wapnia czy fosforu, dodatkowym argumentem przemawiającym za jej spożywaniem jest fakt, że kasza posiada niską kaloryczność a ponadto jest dziecinnie prosta w przygotowaniu.
Ciekawe czy wiecie z czego powstaje kasza? Oczywiście kasze powstają z ziaren zbóż – pewnie nikogo nie zaskoczyliśmy tym faktem. A konkretnie mówiąc, kasza perłowa i pęczak powstaje z ziaren jęczmienia, manna i kuskus z pszenicy a kasza jaglana z prosa. Nie zapominajmy że jest jeszcze kasza gryczana którą robi się z nasion gryki i kasza kukurydziana która jest wytwarzana z kukurydzy.
No to jak już wiemy z czego kasza powstaje, to teraz przyszedł czas aby się zastanowić jak dokładnie przebiega proces jej produkcji. Upraszczając całą procedurę: najpierw ziarna zbóż są zbierane i oczyszczane aby w następstwie pozbawić je części zewnętrznych, czyli okrywy nasienno-owocowej. Później w zależności od rodzaju kaszy, ziarna są krojone, polerowane, prażone. Później jest pakowana i trafia na nasze stoły… Proces ten oczywiście został opisany w mocno uproszczonej formie, natomiast myślę, że przynajmniej w niewielkiej części zobrazowało Wam to proces jej produkcji.
Teraz przyszedł czas aby omówić sobie rodzaje kasz:
KASZA GRYCZANA
Jest biała i prażona. Występuje w całości lub w kawałkach. Chyba najbardziej rozpoznawalna kasza na naszym rodzimym rynku. Swą sławę zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości białka o doskonałej przyswajalności. Ponadto zawiera magnez, cynk, kwas foliowy, mangan, potas i fosfor. Często z jej usług korzystają osoby uprawiające sport.
Kasza gryczana po ugotowaniu jest delikatna i zazwyczaj stanowi wspaniały dodatek to mięsa, ryb, itd. Z racji tego, że kasza gryczana nie stanowi glutenu, można ją wykorzystywać w diecie bezglutenowej, należy jednak pamiętać aby sprawdzać oznaczenia na opakowaniach – pamiętajcie!!! Brak symbolu przekreślonego kłosa, może sugerować, że w kaszy mogą pojawiać się śladowe ilości glutenu wynikające z zanieczyszczeń produkcyjnych.
KASZA JAGLANA
Z wyglądu ma żółty i dość słodkawy smak. Z racji tego że posiada niewielką ilość błonnika, jest lekkostrawna. Ponadto zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, lecytynę no i nie zapominajmy że dostarcza takich składników mineralnych jak: magnez, wapń, fosfor, potas czy żelazo. Podobnie jak jej siostra gryczana, jaglana również nie posiada glutenu, zatem idealnie wpisuje się w dietę bezglutenową. Jest zasadotwórcza dzięki czemu pomaga odkwasić organizm, co wydaje się być niezbędne do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia.
Można ją stosować jako zamiennik ziemniaków, makaronu czy ryżu. Jej zastosowanie może być różnorodne, ponieważ idealnie będzie smakować jako dodatek zup, kotletów, czyli słonych potraw ale równie pyszna będzie jako składnik deseru.
KASZA JĘCZMIENNA
Zapewne najbardziej kojarzona jest z krupnikiem którego od lat stanowi składnik. Kasza jęczmienna zawiera witaminy z grupy B, a także witaminy E, A, oraz K. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne, kasza jęczmienna posiada dużą zawartość selenu, magnez, wapń potas i fosfor. Warto podkreślić również, że kasza jęczmienna posiada najniższy indeks glikemiczny z wszystkich kasz.
Możemy rozróżnić kilka odmian kaszy jęczmiennej, różniącej się stopniem przetworzenia:
- Pęczak, może być w formie drobnej, średniej i grubej,
- Łamana, jest to kasza otrzymana z oczyszczonego, obłuszczonego, pokrajanego ziarna, niepolerowana. Rekomendowana osobom uprawiającym sport. Może być gruba, średnia i drobna,
- Pęczak obtaczany, jest to ziarno pozbawione łuski, obtaczane, polerowane,
- Kasza perłowa, to kasza jęczmienna łamana, poddawana polerowaniu, czyli pęczak poddany łamaniu na duże cząstki i polerowaniu,
- Kasza perłowa prażona.
KUSKUS
Aby przygotować kaszę kuskus wystarczy zalać ją wrzątkiem lub ugotować ją na parze. Ważne jest aby przygotowany kuskus był w formie sypkiej. Do tej kaszy pasuje w drób, rybę lub można ją zwyczajnie przesmażyć z warzywami. Kuskus jest obfita w dużą ilość białka, węglowodanów, żelaza i witaminę B. Kasza ta jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które nie lubią spędzać czasu w kuchni.
KASZA MANNA
Ta kasza mi osobiście kojarzy się z daniem z dzieciństwa a mianowicie z grysikiem. Mowa tutaj oczywiście o kaszy mannie która z racji tego, że jest lekkostrawna idealnie wpisuje się w dziecięce menu. Kasza manna powstaje wskutek przemiału ziaren pszenicy. Na półkach sklepowych możemy spotkać się z kaszami mannami w formie tradycyjnej i błyskawicznej. Jest bogata w jod i skrobię, kwas foliowy, potas czy żelazo oraz szereg witamin B. Idealnie nadaje się dla osób z problemami układu pokarmowego.
KASZA KUKURYDZIANA
Zdecydowanie najmniej popularna kasza w naszym kraju, za to dobrze znana w pozostałej części Europy i Ameryce. My jednak zachęcamy do zaprzyjaźnienia się z nią i jej ogromnymi walorami. Kasza kukurydziana, zwana również polentą, jest produkowana w formie grubego lub drobnego grysiku. Jest to kasza nie posiadająca glutenu dlatego jest zalecana osobom nie tolerującym glutenu lub wszystkim tym, którzy aktualnie przebywają na diecie bezglutenowej. Jest bogata w szereg różnego typu witamin m.in. witamina A, witamina E, witamina B6, wapń, żelazo i wiele innych. Warto podreślić, że ze względu na zawarty w niej skład, wspomaga pracę tarczycy i układu immunologicznego. Jest ona najbardziej obfita w węglowodany ze wszystkich kasz. Reasumując, opisane powyżej argumenty przemawiające za tym, aby zaznajomić się z kaszą kukurydzianą są zaledwie ułamkiem tego co można pozytywnego o niej napisać.
Biorąc pod uwagę wszystkie powyższe informacje i argumenty, zachęcamy do umieszczenia kaszy w codziennym jadłospisie. Starajcie się zastąpić kaszą frytki, ziemniaki itd. Kasza odwdzięczy Wam się dobrym zdrowiem.
Pamiętajcie, aby przy wyborze kasz sugerować się również ich jakością. W naszym sklepie Body Complex znajdziecie produkty najwyższej jakości, w tym oczywiście kasze.